Geely’den Milyon Kilometrelik Batarya

geely batarya

Geely, elektrikli araçlar için devrim niteliğinde bir batarya tanıttı. Bu yeni lityum-demir-fosfat batarya, 1 milyon kilometre sürüş ömrü ve 50 yıla kadar dayanıklılık vaat ediyor. Ayrıca, daha hızlı şarj olma özelliği, soğuk hava performansı ve üstün dayanıklılığı ile dikkat çekiyor.

Enerji yoğunluğunu ve güvenliği artırmak amacıyla geliştirilmiş bir diyaframa sahip olan yeni bataryanın uzun ömürlü olmasının sebebi, dahili kimyasal reaksiyon hızını önemli ölçüde azaltan çok elementli katkılı elektrot malzemeler kullanılması olarak açıklandı.

Çinli otomobil üreticisi, bu bataryanın 3.500 kez şarj edilebileceğini ve bunun 1 milyon kilometre sürüşe eşdeğer olduğunu belirtiyor. Ayrıca, bu uzun ömürlü kullanım sadece ikinci el elektrikli araçların değerini artırmakla da kalmayacak, aynı zamanda Geely’nin yıllık karbon emisyonlarını 80.000 tondan fazla azaltacak. Batarya hücresi, 192 Wh/kg kapasiteye sahip ve geleneksel bir blade bataryadan yaklaşık %40 daha kısa.

Geely, bataryanın güvenliği konusunda da oldukça iddialı. Hücre delinirse, alüminyum folyo tabakası otomatik olarak akü diyaframına kaynaşarak yalıtım oluşturuyor ve kısa devreleri, termal kaçakları önlüyor. Testlerde batarya, sekiz adet 5 mm’lik çelik iğne ile delinmiş ve 1 saat boyunca “sıfır kötü etki” ile bekletilmiş. Ayrıca, 5,8 mm’lik bir mermi ile vurulmuş ve herhangi bir termal ateşleme olayı yaşanmadığı belirlenmiş.

Bu testlerle de yetinmeyen Geely, bataryayı deniz suyuna daldırmış, ateşe atmış, aşırı soğuk ortamlara sokmuş, yandan vurmuş, 26 ton ağırlıkla ezmiş ve kazımış. Tüm bu zorlu testlerden başarıyla geçen batarya, güvenlik özellikleriyle göz dolduruyor.

Geely, bu yeni bataryalarla donatılmış elektrikli araçların üretimine ne zaman başlanacağını henüz açıklamadı. Ancak, bu yenilikçi bataryaların piyasaya sunulmasıyla birlikte, elektrikli araç dünyasında büyük bir etki yaratması bekleniyor.

SON EKLENENLER