Honda ve Sony Aynı Platformda Buluşuyor

honda ve sony

Honda ve Sony, otomotiv dünyasında güçlerini birleştirerek ortak markaları Afeela ve Honda’nın 0 Serisi elektrikli araçları için aynı platformu kullanacak. Bu iş birliği, Çinli otomobil üreticilerinin yarattığı rekabet baskısı nedeniyle maliyetleri düşürmeyi ve AR-GE sürelerini kısaltmayı hedefliyor.

Honda’nın 0 Serisi elektrikli araçlarının ABD pazarında yaklaşık 40.000 dolardan başlayan fiyatlarla sunulması bekleniyor. Bu seri, rekabetin yoğun olduğu segmentlerden birinde yer alacak. Sony ve Honda’nın Afeela girişiminin araçları ise daha yüksek fiyatlarla sunulacak, ancak detaylar henüz açıklanmadı.

Bir elektrikli aracın maliyetinin yaklaşık %10’unu platform oluşturuyor. Bu nedenle, platformların paylaşılması Honda’nın 0 Serisi için ayrı bir mimari geliştirmesine kıyasla önemli tasarruflar sağlayacak ve daha düşük fiyatlar sunulmasına yardımcı olacak.

Honda, 2031 yılına kadar piyasaya sürmeyi planladığı yedi yeni modelle elektrikli araç serisini genişletmeyi hedefliyor. Şirket, bu seri için yaklaşık 65 milyar dolar bütçe ayırmış durumda ve Mayıs ayında araçların “ultra ince batarya paketi” ve yeni geliştirilen kompakt bir e-aksa sahip olacağını doğrulamış bulunuyor.

Honda’nın Formula 1 ve hibrit araç modellerinden edindiği deneyimler, 0 Serisi araçlara da yansıtılması bekleniyor. Tüm modeller hafif gövde çerçevelerine ve geleneksel sistemlerden daha hafif ve daha ince yeni güç ünitelerine sahip olacak. Araçların temelini oluşturan platform, bataryaları ve güç ünitelerini alçak bir yere monte ederek ağırlık merkezini düşürecek. Bu, yol tutuşunu iyileştirmenin yanı sıra kabin alanını da artıracak. 0 Serisi modellerinin tümü, 480 km üzerinde bir menzil sunacak. Henüz batarya kapasiteleri hakkında net bilgi olmasa da, Afeela sedanın 91 kWh lityum-iyon batarya paketine sahip olacağı biliniyor ve 0 Serisi modellerinin de benzer bir pakete sahip olabileceği düşünülüyor.

İlk üç 0 Serisi elektrikli araç, 2026 yılında piyasaya sürülecek. Aynı yıl, Sony ve Honda’nın ilk Afeela elektrikli aracını da piyasaya sürmesi bekleniyor.

SON EKLENENLER